Superszybki robot do… obróbki drobiu!

Po robotach możemy spodziewać się wiele. Niektóre z nich pozwalają na malowanie samochodów, inne na precyzyjne wycinanie bardzo małych elementów. Czy może nas w nich coś zaskoczyć?
Instytut Badań Technologicznych w Georgii pozwala nam uświadomić sobie, że roboty mogą robić wszystko, nawet… odkostniać kurczaka. Wydaje się banalne, lecz w praktyce jest to bardzo skomplikowane zadanie. Każdy kurczak jest bowiem inny, a praca wykonana przez robota musi być precyzyjna. Garry McMurray jeden z naukowców, którzy przewodzi badaniami nad tym robotem twierdzi, że „problemem jest to, że eksperci muszą dokładnie powiedzieć robotowi gdzie ciąć, kiedy i jak obrócić ostrze oraz jak silny powinien być nacisk noża„.
Podczas gdy jedno ramię robota trzyma ptaka, system wizyjny robota analizuje jego kontury. Po określeniu lokalizacji stawów, kości i innych elementów składowych kurczaka robot przystępuje do pracy. Po co komu taki robot? Przemysł drobiarski składa się z niewyobrażalnej ilości pieniędzy. Zakłady przetwórcze mogłyby dzięki temu przyśpieszyć, a zarazem udoskonalić proces obróbki drobiu.
Miejmy nadzieję, że naukowcy z Georgii dopracują swojego robota tak, aby po zakończeniu całego procesu kurczak był już upieczony. Chętnych do kupna takiego robota na pewno byłoby wielu! 🙂

Źródło: msnbc.com