Czosnek to tajna broń w służbie zdrowia? Nowe badania!

Z ostatnich badań okazało się, że regularne dodawanie czosnku do diety – niezależnie od tego, czy jest świeżo pokrojony, posypany czy polany olejem – pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i cholesterolu.

Metaanaliza 22 wcześniejszych badań, obejmujących 29 randomizowanych, kontrolowanych badań przeprowadzonych przez naukowców z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach, potwierdza, że spożywanie czosnku wiąże się z niższym poziomem glukozy i niektórych rodzajów cząsteczek tłuszczu.

Glukoza i lipidy to kluczowe składniki odżywcze dla organizmu, dostarczające energii i stanowiące podstawę szerokiej gamy elementów budulcowych. Jednak nowoczesne diety często mogą prowadzić do „zbyt wielu dobrych” rzeczy, zwiększając ryzyko problemów zdrowotnych.

U zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany. Zaburzenia metabolizmu glukozy i lipidów mogą prowadzić do szeregu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby – podają naukowcy w opublikowanym artykule.

Tymczasem czosnek od dawna kojarzy się z dobrym zdrowiem, a w odosobnionych badaniach powiązano go wcześniej z regulacją lipidów i poziomem glukozy.

Coraz szersze badania nad wpływem czosnku na zdrowie

Biorąc pod uwagę całość badania, zespół naukowców potwierdził, że wpływ pozostaje pozytywny. Stwierdzono, że u osób, które włączyły czosnek do swojej diety, poziom glukozy we krwi był niższy, co stanowiło wskaźnik lepszej długoterminowej kontroli glikemii, więcej tak zwanego „dobrego” cholesterolu w postaci lipoprotein o dużej gęstości (HDL), mniej tak zwanego „złego” cholesterolu. cholesterolu lub lipoprotein o małej gęstości (LDL) i ogólnie obniża poziom cholesterolu.

Co ciekawe, nie wydaje się, aby miało to wpływ na poziom trójglicerydów.

Dane nie są wystarczająco kompleksowe, aby wykazać bezpośrednią przyczynę i skutek – że możemy po prostu przeżuć więcej czosnku, aby bezpośrednio zmniejszyć ryzyko chorób serca – ale skojarzenie zdecydowanie sugeruje, że pospolite zioło może być smacznym sposobem na kontrolowanie poziomu glukozy i lipidów.

Więcej badań i bardziej ukierunkowane badania mogą pomóc dokładnie wyjaśnić, co się tutaj dzieje. Badania objęte metaanalizą trwały od trzech tygodni do roku i obejmowały badania z użyciem kilku różnych postaci czosnku: surowego czosnku, dojrzałego ekstraktu czosnkowego i czosnku w proszku w tabletkach.

Wyniki pokazały, że czosnek ma korzystny wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi u ludzi, a związek ten okazał się statystycznie istotny – piszą także badacze.

Jeśli chodzi o przyczynę takiego powiązania, uważa się, że różne aktywne składniki czosnku pomagają na różne sposoby, w tym poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego – rodzaju zużycia komórek, które może prowadzić do takich problemów, jak choroby układu krążenia.

Czosnek zawiera również związek przeciwutleniający zwany alliiną, który wcześniej powiązano z zarządzaniem poziomem glukozy we krwi, lipidami we krwi i mikrobiomem jelitowym. Jest prawdopodobne, że kombinacja efektów powoduje pokazane właśnie wyniki.

Badanie dostarcza więc nowych pomysłów na opracowanie naturalnych produktów przeciw chorobom związanym z metabolizmem glikolipidów.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Nutrients.

Źródło: sciencealert.com

Czytaj też: Rozszerzanie źrenic zmniejsza się wraz z wiekiem?

Grafika tytułowa: Sébastien Marchand / Unsplash