Wołowina jest zdrowa? Pod warunkiem, że nie jest przetworzona!

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Indiana University School of Public Health, finansowane przez National Cattleman’s Beef Association (NCBA), sugerują, że spożywanie jednej lub dwóch porcji nieprzetworzonej wołowiny dziennie może być częścią zdrowej diety sercowej. Wyniki tego badania, opublikowane w czasopiśmie Current Developments in Nutrition, podważają dotychczasowe przekonania o szkodliwości czerwonego mięsa w kontekście chorób serca.

Zgodnie z analizą, jedzenie nieprzetworzonej wołowiny nie zwiększa czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badania te rzucają nowe światło na wcześniejsze obserwacje, które sugerowały związek między czerwonym mięsem a problemami z sercem, bazując głównie na danych z badań obserwacyjnych. W odróżnieniu od nich, nowe badanie skupiło się na 20 randomizowanych, kontrolowanych próbach, uznawanych za złoty standard badań żywieniowych.

Analiza wyników tych badań wykazała, że spożywanie wołowiny nie wpływa na tradycyjne czynniki ryzyka chorób serca, takie jak ciśnienie krwi czy poziom tłuszczów we krwi. Szczególnie nie stwierdzono wpływu na poziom cholesterolu całkowitego, „dobrego” cholesterolu HDL, trójglicerydów ani innych substancji tłuszczowych związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Badanie wskazuje, że ewentualne negatywne skutki zdrowotne związane z jedzeniem czerwonego mięsa mogą wynikać z spożywania produktów przetworzonych lub ultra przetworzonych, takich jak bekon, wędliny czy hamburgery, a nie samego mięsa w jego naturalnej formie. Wyniki te mogą zmienić dotychczasowe podejście do diety i roli czerwonego mięsa w diecie sercowej.

Źródło: Newsweek

Czytaj też: Złoty pierścionek z wizerunkiem Wenus znaleziony w Bretanii

Grafika tytułowa: Luca Basili / Unsplash