Przez żołądek do serca – walentynkowe przepisy marki Haier!

Walentynki już za kilka dni! To dzień, w którym chcemy pokazać naszym najbliższym, jak bardzo są dla nas ważni. Może dobrym pomysłem będzie przygotowanie dla naszej drugiej połówki romantycznej kolacji? Z urządzaniami Haier i aplikacją hOn dania jak z 5-gwiazdkowej restauracji dla ukochanej osoby nie będą dla Was nieosiągalnym wyzwaniem!

fot. Haier

Z urządzeniami Haier fantastyczna, walentynkowa kolacja nie będzie wyzwaniem!

Haier dąży do tego, by każdy użytkownik bez względu na stopień umiejętności kulinarnych mógł samodzielnie stworzyć fantastyczne, wykwintne dania. Dzięki połączeniu rozwiązań Haiera takich, jak płyta grzewcza Vary Cook, autosynchronizujący się okap i piekarnik, korzystając z aplikacji hOn, możecie przygotowywać prawdziwe arcydzieła kulinarne. Wspomniana aplikacja oferuje dostęp do ponad 350 unikatowych przepisów najlepszych kucharzy.

Aplikacja hOn pomaga wybrać przepis pod kątem poziomu trudności, rodzaju składników, czasu przygotowania lub rodzaju stosowanej przez nas diety (np. bezglutenowa, bez laktozy). Ponadto, dzięki funkcji U-Create możemy zapisywać w aplikacji własne przepisy po to, by móc zawsze mieć je przy sobie.

Czytaj też: Haier I-Touch Series 4 – i ty możesz być szefem kuchni!

Jakimi daniami oczarujemy naszą drugą połówkę w święto zakochanych? Oto propozycje Haiera!


Zapiekane ostrygi z ogórkiem i pikantnym octem jabłkowym

Przystawka (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 20 minut)

Składniki:

Ostrygi – 100g

Ogórki – 100g

Ocet miodowy – 50ml

Tabasco – do smaku

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku

Sól – do smaku

Krok po kroku:

  1. Otworzyć ostrygi i umieścić je na blasze do pieczenia.
  2. Obrać ogórek i mandoliną pokroić na cienkie plasterki.
  3. Doprawić ostrygi kilkoma kroplami tabasco i octem jabłkowym.
  4. Ułożyć plastry ogórka na ostrygach.
  5. Rozgrzać piekarnik do 170stopni z włączoną funkcją Rybia i piec przez 15 minut, a następnie zmienić na 170 stopni z funkcją Tailorbake i piec przez 5 minut.

Gnocchi z fioletowych ziemniaków z nutą papryki

Pierwsze danie (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 20 minut, czas pieczenia: 30minut)

Składniki:

Gnocchi z fioletowych ziemniaków – 250g

Świeża śmietana – 150g

Parmezan tarty – 60g

Pieczone papryki – 80g

Gałka Muszkatołowa – do smaku

Oliwia z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Krok po kroku:

  1. Zblendować pieczoną paprykę z solą i pieprzem.
  2. Dodać do śmietany gałkę muszkatołową, sól, pieprz i trochę parmezanu.
  3. Kokilki do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na blasze do pieczenia.
  4. Wypełnić kokilki fioletowymi gnocchi na przemian ze śmietaną polaną sosem paprykowym.
  5. Na koniec posypać startym parmezanem.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez 20 minut a następnie zmieć na 180 stopni z funkcją Tailorbake i piec przez 10 minut.

Kaczka w brzoskwiniach z rodzynkami

Drugie danie (poziom trudności: niski, czas przygotowania: 20 minut, czas pieczenia: 40 minut)

Składniki:

Pierś z kaczki – 300g

Brzoskwinie – 150 g

Wino białe – 100 ml

Rodzynki – 40g

Papryka – do smaku

Oliwia z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku

Sól – do smaku

Krok po kroku:

  1. Namoczyć rodzynki w niewielkiej ilości wody.
  2. Umyć brzoskwinie i pokroić na kawałki.
  3. Przełożyć pierś z kaczki z brzoskwiniami odsączonymi rodzynkami i wszystkimi składnikami w naczyniu żaroodpornym.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez 40 minut.
  5. Podawać z powstałym sosem własnym i świeżym olejem.

Fondant z płynną czekoladą z kasztanami

Deser (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 25 minut, czas pieczenia: 40 minut)

Składniki:

  1. Gorzka czekolada 70% – 100g
  2. Kakao – 70g
  3. Mąka – 120g
  4. Cukier – 100g
  5. Kasztany gotowane – 100g
  6. Jaja – 2 szt.
  7. Masło topione – 150g

Krok po kroku:

  1. Posiekać czekoladę nożem.
  2. Posiekać kasztany nożem tak, aby uzyskać miazgę.
  3. Połączyć wszystkie składniki.
  4. Umieścić masę w posmarowanej masłem formie.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją Makarony i wypieki, piec przez 20 minut a następnie zmienić na 180 stopni z funkcją termoobiegu i piec przez 20minut.

A co Ty przygotujesz dla swojej drugiej połówki na walentynkową kolację?

Grafika tytułowa: Haier