Opracowano sałatę z dodatkowym boosterem witamin!

Naukowcy zmodyfikowali genetycznie specjalną „złotą sałatę”, która zapewnia znacznie większe ilości witaminy A, składnika odżywczego niezbędnego dla naszej odporności, wzroku oraz wzrostu i rozwoju.

Po pięciokrotnym zwiększeniu zawartości związku odżywczego w krewnym tytoniu Nicotiana benthamiana, zespół kierowany przez naukowców z Politechniki w Walencji (UPV) w Hiszpanii zmodyfikował skład genetyczny sałaty (Lactuca sativa), aby zwiększyć poziom beta-karotenu – czerwono-pomarańczowy związek, który w naszym organizmie zamienia się w witaminę A.

Zwykle przechowywany w maleńkich zielonych „panelach słonecznych”, które zasilają fotosyntezę znaną jako chloroplasty, zwiększenie zapasów beta-karotenu w roślinie byłoby destrukcyjne. Aby uniknąć zakłócania naturalnych procesów fotosyntezy, których sałata potrzebuje do życia i wzrostu, naukowcy musieli myśleć nieszablonowo. Badania ich zostały opublikowane w czasopiśmie Plant Journal.

– Nasza praca z powodzeniem wytworzyła i zgromadziła beta-karoten w przedziałach komórkowych, w których normalnie go nie ma, łącząc techniki biotechnologiczne i zabiegi o wysokiej intensywności światła – powiedział biolog molekularny Manuel Rodríguez Concepción z UPV

Oprócz modyfikacji genetycznych, rośliny poddano również działaniu światła o wysokiej intensywności, co doprowadziło do powstania w sałacie większej liczby jednostek magazynujących tłuszcze, znanych jako plastoglobule.

– Stymulowanie powstawania i rozwoju plastoglobulin za pomocą technik molekularnych i intensywnych zabiegów świetlnych nie tylko zwiększa akumulację beta-karotenu, ale także jego biodostępność -powiedział biolog molekularny Luca Morelli z UPV.

Poprawa biodostępności beta-karotenu w sałacie zwiększa jego dostępność w jelitach, gdzie jest przekształcany w witaminę A. Cały ten dodatkowy beta-karoten – który występuje w dużych ilościach w marchwi i dyni – zmienia kolor sałaty na żółty, stąd nazwa nadana jej przez naukowców.

Zdaniem naukowców niedobór mikroelementów, znany również jako ukryty głód, jest nadal poważnym problemem w wielu krajach. Według nich w szczególności niedobór witaminy A powoduje kseroftalmię i może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, a nawet śmierci, dotykając dzieci z niedożywionych populacji na całym świecie.

Źródło: sciencealert.com

Czytaj też: Na stacji kosmicznej Gateway astronauci zadbają o formę!

Grafika tytułowa: Jef Wright / Unsplash