Elektryczne pałeczki poprawiają smak potraw
Japońska firma produkująca żywność, napoje i leki Kirin, wraz z zespołem naukowców opracowała „urządzenie do pałeczek”, które wykorzystuje stymulację elektryczną, dzięki której można poczuć słony smak do 50% bardziej intensywnie.
Urządzenie jest wyposażone w kabel, połączony z zasilaczem. Dzięki czemu pałeczki są bardziej masywne niż typowe drewniane sztućce, które otrzymujemy do konsumpcji sushi.
Pałeczki, wykonane przez naukowców z Uniwersytetu Meiji Dr. Homei Miyashita Laboratory z Department of Frontier Media Science, School of Interdisciplinary we współpracy z Kirinem. Wykorzystują to, co zespół naukowców nazywa „elektrycznym odczuciem smaku”. Korzystają z energii elektrycznej, która jest tak słaba, że nie wpływa na ludzkie organy.
Elektryczność dostosowuje funkcję jonów, takich jak chlorek sodu (który jest podstawą słonego smaku) aby zmienić postrzeganie smaku. To sprawia, że jedzenie wydaje się smakować bardziej lub mniej intensywnie.
Badanie objęło 36 osób w wieku od 40 do 65 lat.
„Podczas degustacji próbek imitujących żywność o niskiej zawartości sodu, postrzegana słoność została zwiększona o współczynnik 1,5. W porównaniu z brakiem stymulacji elektrycznej” – podała firma Kirin w oświadczeniu.
Badanie potwierdziło, że intensywność słonego smaku próbki imitującej żywność o niskiej zawartości sodu była taka sama, jak próbki imitującej zwykłą żywność po zastosowaniu stymulacji elektrycznej. Oznacza to, że dzięki urządzeniu można spożyć co najmniej 30% mniej soli.
Zastosowanie urządzenia wpłynie niewątpliwie korzystnie zarówno na osoby stosujące dietę niskosodową, jak i na wszystkich dbających o zdrowie.
Czytaj także: Przez żołądek do… tajnych danych