Walentynkowe dania na parze z piekarnikiem Samsung Dual Cook Steam

Nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie i jedzenie. Przygotowywanie posiłków w parze z ukochaną osobą uczy współpracy, jest okazją do rozmowy, a także bycia ze sobą oraz wspólnego tworzenia. Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na walentynkowe dania na parze, które przygotujesz z piekarnikiem Samsung Dual Cook Steam™ z podwójną komorą – dla podwójnych efektów i podwójnej przyjemności z gotowania i jedzenia.

Jest coś, co zbliża bardziej niż wspólne spożywanie posiłków – jest to wspólne gotowanie. Gotowanie w parze wpływa pozytywnie na relacje w związku i pozwala na jego wzmocnienie. Dlatego też „kuchenna randka” może być doskonałym pomysłem na spędzenie czasu, nie tylko w Walentynki. Jeśli kogoś kochamy, chcemy, aby jadł smacznie, ale także zdrowo. Dzięki piekarnikowi Samsung Dual Cook Steam™ z opcjami parowymi i podwójną komorą upieczemy „dwie pieczenie na jednym ogniu”, a jego inteligentne funkcje sprawią, że cały proces przebiegnie o wiele przyjemniej.

Podziel się kulinarnym doświadczeniem

W piekarniku Samsung Dual Cook Steam™ przygotujemy dwie potrawy jednocześnie, w różnych trybach i temperaturach, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej inspirująco i ciekawie. Dzięki specjalnemu separatorowi, który dzieli urządzenie na dwie komory, możemy przygotować w nim zupełnie różne dania – w tym jedno na parze – nie martwiąc się o przenikanie zapachów. Piekarnik pozwala na korzystanie z komory urządzenia w 8 różnych konfiguracjach, które umożliwiają przygotowanie smacznych, różnorodnych dań przy pomocy termoobiegu, grilla oraz kilku trybów parowych, w tym funkcji gotowania na parze w specjalnym naczyniu. Nasze kulinarne doświadczenia wzbogacą również funkcje poprawiające jakość smaku przyrządzanych potraw, takie jak m.in. Air Sous Vide (technologia pieczenia próżniowego) i Air Fry (technologia smażenia niskotłuszczowego).

Teraz dzięki aplikacji SmartThings możemy gotować nie tylko zdrowiej, ale również bardziej „smart”. Aplikacja nie tylko pomoże nam w zarządzaniu zdalnie procesem gotowania, ale także zarekomenduje przepisy zgodne z naszymi preferencjami. Urządzenie wyposażone zostało również w kamerę AI Pro Cooking, dzięki której za pomocą wybranego smartfona nie tylko zdalnie zajrzymy do piekarnika, ale również nakręcimy 10-sekundowy film poklatkowy z całego procesu pieczenia. Ale to nie jedyna funkcja kamery AI Pro Cooking. Nawet, jeśli nie wiemy w jakiej temperaturze przygotować nasze danie, kamera rozpozna je po włożeniu do piekarnika i zarekomenduje najlepsze parametry pieczenia.

Poniżej kilka wyjątkowych walentynkowych przepisów na dania na parze, które możecie wykorzystać gotując wspólnie w domu.

Mule w sosie szampańskim z warzywami korzeniowymi

Składniki:

  • 2 fioletowe marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 300 g brukwi lub rzepy, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 100 g rzodkiewek przekrojonych na pół
  • 2 pomarańczowe marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 burak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
  • 200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego
  • szczypta cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 kg muli, oczyszczonych i pozbawionych włókien
  • 1 bagietka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Podziel piekarnik Dual Cook na dwie komory za pomocą separatora i rozgrzej górną do 200°C, wybierając termoobieg. Warzywa korzeniowe: marchew, brukiew, rzodkiewkę i buraki pokrój w 2 cm kostkę. Wymieszaj z 1 łyżką oleju i gałązkami tymianku i rozsyp na blasze do pieczenia. Dobrze dopraw solą i pieprzem i piecz 25-30 minut, aż pieczone warzywa będą miękkie.

Zmniejsz temperaturę w górnej części piekarnika do 170°C. Rozetrzyj składniki masła czosnkowo-ziołowego w miseczce. Natnij bagietkę w 4 cm odstępach (nie przecinaj do końca, zachowaj bagietkę w jednym kawałku). Włóż łyżeczką trochę masła do każdego nacięcia. Zawiń bagietkę w folię aluminiową. Piecz 8-10 minut, aż masło się rozpuści. Pozostaw bagietkę w folii do czasu podania.

Napełnij zbiornik zasilający generator pary wodą do maksimum. Przełóż mule do naczynia Steam Cook i podłącz je do generatora pary w dolnej części piekarnika. Włącz tryb gotowania na parze. Gotuj przez 10 minut, aż mule się otworzą.

Po rozpoczęciu pieczenia dwóch dań w piekarniku przechodzimy do przygotowania sosu szampańskiego

Podgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła w rondlu, na średnim ogniu. Podsmażaj szalotki i seler przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą złote. Dodaj szampana i cukier puder. Dobrze wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem (mule zapewnią słony smak). Mieszaj, aż sos przestanie się pienić i zredukuje się o połowę. Dodaj śmietankę. Gotuj przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, a następnie zdejmij rondel z ognia.

Rozdziel pieczone warzywa korzeniowe do 4 płytkich miseczek, a następnie nałóż na nie mule. Parujący płyn z muli dodaj do sosu szampańskiego. Podgrzej krótko na średnim ogniu, a następnie wlej do miseczek z warzywami korzeniowymi i mulami.

Wyjmij bagietkę czosnkową z folii i podawaj z mulami gotowanymi na parze. Bagietka czosnkowa świetnie nadaje się do maczania w kremowym sosie szampańskim.

Szparagi na parze z pieczonym czosnkiem i masłem cytrynowym

Składniki:

  • 1 mała główka czosnku
  • ½ cytryny
  • 600 g szparagów bez końcówek
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • Chrupiące pieczywo do podania (może być również focaccia, na którą przepis podajemy poniżej)

Sposób przygotowania:

Podziel piekarnik Dual Cook na dwie komory (używając separatora) i rozgrzej górną do 170°C, wybierając termoobieg. Zawiń czosnek w folię aluminiową i umieść w naczyniu do pieczenia obok połówki cytryny położonej przekrojoną powierzchnią do dołu. Piecz przez 25 minut, aż cytryna się lekko przypiecze, a czosnek stanie się miękki.

Napełnij wodą zbiornik zasilający generator pary. Szparagi włóż do naczynia Steam Cook i podłącz je do generatora pary w dolnej części piekarnika. Włącz tryb gotowania na parze i gotuj przez 10-12 minut, aż szparagi zmiękną.

Ucieraj widelcem masło z pieprzem, dodaj sól. Przeciśnij przez praskę 4 ząbki pieczonego czosnku i dodaj do masła. Całość nadal ucieraj. Następnie wyciśnij sok z pieczonej cytryny i dodaj zioła.

Wyjmij szparagi z piekarnika, wyłóż na ciepłe talerze. Na każdą porcję nałóż masło i lekko potrząśnij talerzem, aby równo pokryło szparagi. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Chleb rozmarynowy (focaccia)

Składniki:

  • 500 g białej mąki chlebowej + odrobina do posypania
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu + garść gałązek
  • 3 upieczone ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione nożem na pastę
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + ok. 3 łyżek do posmarowania
  • 300 ml ciepłej wody
  • szczypta płatków soli morskiej

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, posiekany rozmaryn, czosnek, sól, oliwę z oliwek i wodę, po czym opuszkami palców wymieszaj składniki, aż się połączą. Uformuj kulkę, przełóż ciasto na posypaną odrobiną mąki powierzchnię i wyrabiaj je przez 10 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Rada: Aby zrobić pieczony czosnek, rozgrzej piekarnik do 175°C, wybierając termoobieg. Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i połóż na małej blasze do pieczenia. Piecz przez 25 min do miękkości.

Przełóż ciasto do czystej miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie, a następnie rozciągnij na natłuszczonej blasze o wymiarach 25 x 35 cm lub w płytkiej formie do pieczenia. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut, aż po raz kolejny podwoi swoją objętość.

Napełnij szufladkę wodą do maksimum. Wyjmij separator i rozgrzej piekarnik Dual Cook do 180°C i włącz termoobieg ze wspomaganiem parą na średnim poziomie. Posyp ciasto gałązkami rozmarynu i posmaruj oliwą jego wierzch. Następnie palcami wygładź nierówności. Na koniec posyp ciasto płatkami soli morskiej. Piecz przez 30-35 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący.

Przed pokrojeniem na kwadraty, pozostaw do ostygnięcia na kratce. Ten uniwersalny chlebek może być podawany jako przekąska lub przystawka, bez dodatków lub z nimi. Świetnie smakuje maczany w sosie, podany z zupą lub w formie kanapki.

Czytaj też: CES 2023: Samsung ulepsza rozwiązanie SmartThings