Recenzja piekarnika Hisense BSA66334PG – mocny zawodnik w swojej klasie?
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że obecnie technologia w segmencie AGD rozwija się dużo intensywniej niż w segmencie IT. Z jednej strony to dobrze, z drugiej jednak strony nie mają łatwego zadania Ci, którzy muszą dokonać zakupu nowych urządzeń. Dziś przyjrzę się piekarnikowi, a spośród bogatej oferty na rynku wybrałem urządzenie chińskiego producenta Hisense BSA66334PG.
Wnętrze i wyposażenie piekarnika
Even Bake to zaokrąglona na rogach komora pieczenia, która kształtem nawiązuje do okrągłości pieca opalanego drewnem. Czyżby dla lepszych efektów rozprowadzenia temperatury wewnątrz i lepszej cyrkulacji powietrza? Skądże! Nie ma różnicy między wnętrzem piekarnika Hisense, a innymi, konkurencyjnymi środkami. Warto jednak dodać, iż pojemność wnętrza tego urządzenia jest ciut większa (77l), niż w innych piekarnikach w podobnej cenie. W Samsungu otrzymujemy 76l, Electrolux oferuje 72l, a Bosch 71l.
W tym sporym wnętrzu znajduje się grill z podwójną grzałką górną. Gdy przyjrzymy się jej bliżej, zauważamy dwie spirale grzewcze pracujące we wnętrzu. To dobre rozwiązanie, zważywszy na to, że nie każdy producent oferuje taki grill w tym segmencie cenowym.
Hisense BSA66334PG wyposażony został w ruszt do pieczenia, blachę płytką i głęboką oraz blachę perforowaną. Bardzo podoba mi się rozwiązanie z blachą perforowaną – dla zdrowego pieczenia np. na parze.
Testowany piekarnik posiada termosondę do mięs, którą producent dołącza do zestawu. Umożliwia ona sprawdzenie dokładnej temperatury pieczeni np. kurczaka, aby zapobiec wysuszeniu mięsa wewnątrz. To dzięki niej możemy zaprogramować temperaturę wnętrza pieczeni bez konieczności ręcznego sprawdzania.
Idąc dalej we wnętrzu widzimy dwie sztuki prowadnic teleskopowych. W łatwy sposób można je zdemontować do czyszczenia lub zmienić ich wysokość. Pozwala to wysunąć potrawę i komfortowo doprawić bez konieczności jej całkowitego wyciągania oraz na pieczenie wielopoziomowe. Natomiast dzięki zastosowaniu pełnej widoczności w drzwiach piekarnika producent ułatwił użytkownikom możliwość sprawdzenia potrawy.
Podoba mi się podwójne oświetlenie we wnętrzu, ponieważ oświetla górną i dolną część piekarnika. Pierwsza żarówka jest w górnej części a druga po lewej stronie. Pozwala to w pełni wykorzystać potencjał piekarnika i użyć pieczenia na dwóch poziomach np. mięsa i dodatków w postaci warzyw.
Konstrukcja i technologie
Dobroczynny wpływ pary wodnej udowodniono w wielu dziedzinach życia, również podczas gotowania czy pieczenia. Dodatek pary wodnej wpływa na mniejszą ilość szkodliwych związków chemicznych oraz na poprawę smaku pieczonych potraw. Dzięki systemowi Steam Add Plus użytkownik może, bez otwierania drzwi oraz utraty temperatury i wilgoci dodać wodę do pojemnika w prawym rogu. Woda ta zostanie przetransportowana do wnętrza komory gdzie zamieni się w parę wodną. Jest mały haczyk. Funkcję tą możemy uruchomić ręcznie dopiero po aktywowaniu programu pieczenia oraz po osiągnięciu 150 st. C oraz – przez podświetlenie ikonki Steam. Myślałem, że w tak zaawansowanym piekarniku będzie można to zaplanować za pomocą programatora. Co więcej – nie w każdym programie opcja pary jest dostępna.
Czyszczenie piekarnika wielu z nas kojarzy się z zakupem odpowiednich środków chemicznych oraz z poświęceniem czasu na mozolną, ręczną robotę. Dzięki temu, że w piekarniku znajduje się automatyczny system czyszczenia nazywany pyrolizą, w tym przypadku nie ma takiej potrzeby. Przed uruchomieniem należy tylko pamiętać aby wyjąć wszystko ze środka, łącznie z drabinkami po bokach. Program pyrolizy rozgrzewa piekarnik do blisko 500 st. C spalając wszystkie zanieczyszczenia w środku. Uważam to za najlepsze rozwiązanie dostępne w piekarnikach do zabudowy. Wystarczy uruchomić program, a całą resztę zrobi za nas temperatura. Wbrew pozorom jest to tańsze rozwiązanie niż czyszczenie ręczne czy czyszczenie środkami chemicznymi. Zużycie prądu przy programie pyrolitycznym to około 4-5 kWh na pełny cykl, co oznacza, że za mniej niż 3 zł mamy idealnie wyczyszczony piekarnik.
Dzięki temu, że piekarnik posiada system pyrolizy jest też odpowiednio przygotowany na bardzo wysokie temperatury. Bez obawy o meble czy o sam piekarnik. Bryła piekarnika jest dostosowana, aby pracować w takiej temperaturze. Standardem przy tak wysokich temperaturach są drzwi czteroszybowe. Jest tak i w tym wypadku, co obniża temperaturę zewnętrznej szyby nawet do poziomu poniżej 30 st. C. To dobra wiadomość dla rodzin z małymi dziećmi.
Będąc w temacie drzwi nadmienię, że otrzymały one spowalniacze na zawiasach, co producent nazywa cichym zamykaniem. Uważam, że każdy piekarnik mógłby posiadać to rozwiązanie i dla mnie jest ono konieczne.
Podczas czyszczenia jak również podczas pieczenia za chłodzenie całego piekarnika odpowiada Cooling System, czyli wentylator, który chłodzi obudowę piekarnika, nawet po zakończeniu pieczenia. Jest to bardzo popularne rozwiązanie we wszystkich piekarnikach na rynku i zdziwiłbym się, gdyby go tu nie było.
Piekarnik osiąga klasę energetyczną A+ co jest akceptowalnym wynikiem. Przy zakupie piekarnika nie trzeba za bardzo zwracać na to uwagi. Różnica między klasą A+ a klasą A++ wynosi zaledwie 0,2 kWh, dlatego ważniejszym jest, aby zwracać uwagę na inne rozwiązania np. programator.
Czytaj też: Kuchenki wolnostojące w ofercie Hisense
Programy specjalne i funkcje pieczenia
Panel sterowania w piekarniku to podstawowe narzędzie. Bez jasnego i czytelnego programatora pieczenie nie będzie tak przyjemne. Hisense BSA66334PG oferuje dość wąski i mało przejrzysty programator, który w pierwszym odbiorze może przytłoczyć. Uważam, że jest w nim zbyt wiele ikon, które są nieczytelne, choć mnogość programów i funkcji jest pokaźna, co znów działa na plus.
Na panelu znajdziemy między innymi profesjonalny tryb pieczenia PRO BAKE, w którym można zmieniać funkcje pieczenia, czasu i temperatury. Co ciekawe w trybie profesjonalnym jest też opcja stworzenia własnego programu pieczenia. Funkcja nazywa się “program etapowy”. Dzięki niej można napisać swój scenariusz pieczenia złożony z 2 kroków.
Może się to przydać w wielu przypadkach czego przykładem jest ciasto owocowe, które w ostatniej fazie wymaga zwiększenia temperatury o 20 st. C i zmiany grzałki na grill. I w tym piekarniku zrobimy to automatycznie. Naprawdę świetne. Podobne rozwiązanie oferują między innymi AEG czy Haier. Myślę, że wielu użytkownikom, tak jak mi, ta funkcja przypadnie do gustu.
W programatorze nie zabrakło programów automatycznych, ukrytych pod nazwą AUTO BAKE, w których można zmieniać podstawowe parametry jak czas czy temperaturę. Są 4:
- Pieczenie zamrożonej żywności, a w szczególności pieczywa głęboko mrożonego. W krótszym czasie, bez wstępnego nagrzewania wypieki będą gotowe.
- Program do pieczenia pizzy, który faktycznie ma świetne zastosowanie. Mamy możliwość nagrzania piekarnika do maksymalnej temperatury aż 300 st. C co jest w nim wyjątkowe. Zwykłe piekarniki nagrzewają się do 250, czasem do 280 stopni. Jak wiemy kamień do pizzy należy nagrzewać długi czas w wysokiej temperaturze, blisko 300 st. C aby spód ciasta pizzy był jak z restauracji. W tym piekarniku jest to możliwe do wykonania, co uważam za jego ogromną przewagę nad konkurencją. Szkoda natomiast, że kamienia do pizzy nie ma w zestawie i należy go dokupić osobno.
- Wolne pieczenie zatrzymuje większą część wody w mięsie przez delikatne i powolne pieczenie co jest istotne przy delikatnych rodzajach mięs.
- Pieczenie intensywne AIR-FRY czyli program do pieczenia mrożonego jedzenia bez tłuszczu np. frytek. Do tego programu można uruchomić omawianą wyżej funkcję parową.
Ostatnią funkcją na programatorze jest zbiór programów dodatkowych, kryjących się pod ikoną EXTRA BAKE. Są to programy takie jak czyszczenie pyrolizą, rozmrażanie, podtrzymanie temperatury jedzenia, gdy czekamy na kogoś z obiadem lub podgrzewanie talerzy.
Podsumowanie
Piekarnik na tle konkurentów jest ciekawą propozycją. Jego wyposażenie jest adekwatne do ceny, która w momencie pisania artykułu wynosiła 2799 zł. Termosonda, blacha perforowana, podwójne oświetlenie czy program etapowy są przysłowiowymi “wisienkami na torcie”. Piekarnik nadaje się dla dużych rodzin i można go wykorzystać do zdrowego pieczenia z użyciem pary. Dzięki możliwości nagrzewania komory aż do 300 st. C zachwyceni będą użytkownicy, którzy cenią sobie domową, włoską pizzę. Ja sam uważam to za dużą zaletą. Największym mankamentem jest mało intuicyjny i przytłaczający programator połączony z centralnym pokrętłem. Na rynku funkcjonują łatwiejsze do obsługi panele sterowania np. w piekarniku BOSCH HBG634BB1. Podsumowując, moja subiektywna ocena jest pozytywna – wystawiam 4 w 5-punktowej skali.
Grafika tytułowa: Hisense