Gotuj z Haier – propozycje świątecznych przepisów

Grudzień to czas magii, rodzinnego ciepła i oczywiście wyjątkowych smaków. W tym roku marka Haier wprowadza rewolucję do domowych kuchni, oferując niezrównane doznania kulinarne dzięki innowacyjnym urządzeniom do zabudowy oraz inteligentnej aplikacji hOn.

Nowoczesne rozwiązania od Haier pomogą w przygotowaniu śwątecznych potraw

Haier pragnie uczynić każde gotowanie niezapomnianym doświadczeniem, dostępnym dla wszystkich niezależnie od umiejętności kulinarnych. Centralnym elementem tej kuchennej metamorfozy jest płyta grzewcza Vary Cook, której zmieniająca się moc pozwala na precyzyjne przygotowanie potraw. Autosynchronizujący się okap gwarantuje świeże powietrze i czystość w trakcie gotowania, natomiast piekarnik połączony z aplikacją hOn otwiera drzwi do ponad 350 unikatowych przepisów od najlepszych kucharzy.

Wystarczy wybrać preferencje – poziom trudności, rodzaj składników, czas przygotowania czy okazję, a nawet dostosować do diety bezglutenowej czy bezlaktozowej. Aplikacja hOn, krok po kroku, przeprowadzi każdego użytkownika przez kulinarne arcydzieła, zapewniając mistrzowskie rezultaty. Dla tych, którzy chcą eksperymentować i personalizować swoje doświadczenia kulinarnie, Haier stworzył funkcję U-Create. Teraz każdy może dodawać swoje ulubione przepisy, tworząc własną, niepowtarzalną książkę kucharską.

Poniżej kilka pomysłów na świąteczne dania od Haier:

Grillowane plastry tuńczyka z tapenadą

Przystawka (poziom trudności: niski, czas przygotowania: 20 minut)

Składniki:

Anchois – 10 g

Oliwa z Oliwek Extra Virigin – do smaku

Pietruszka – 1 natka

Oliwki czarne bez pestek – 150 g

Kapary – 10 g

Świeży Tuńczyk 400g

Pieprz – do smaku

Sól – do smaku

Krok po kroku:

  1. Włożyć wszystkie składniki, z wyjątkiem tuńczyka, do blendera I blendować tak, aby uzyskać krem.
  2. Pokroić tuńczyka na kawalki 2-3 cm i rozpocząć smażenie, obracając co 2 minuty.
  3. Nacisnąć “uruchom przepis”, aby wysłać parametry gotowania do płyty indukcyjnej
  4. Rozgrzać patelnię grillową.
  5. Umieścić kawałki tuńczyka na patelni grillowej
  6. W połowie smażenia obrócic tuńczyka, podawać ze zblendowanym sosem i grzankami.

Gnocchi z fioletowych ziemniaków z nutą papryki

Pierwsze danie  (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 20 minut, czas pieczenia: 30minut)

Składniki:

Gnocchi z fioletowych ziemniaków – 250g

Świeża śmietana – 150g

Parmezan tarty – 60g

Pieczone papryki – 80g

Gałka Muszkatołowa – do smaku

Oliwia z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Krok po kroku:

  1. Zblendować pieczoną paprykę z solą i pieprzem.
  2. Dodać do śmietany gałkę muszkatołową, sól, pieprz i trochę parmezanu.
  3. Kokilki do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na blasze do pieczenia.
  4. Wypełnić kokilki fioletowymi gnocchi na przemian ze śmietaną polaną sosoem paprykowym.
  5. Na koniec posypać startym parmezanem.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez 20 minut a następnie zmieć na 180 stopni z funkcją Tailorbake i piec przez 10 minut.

Kawałki łososia nadziewane cukinią i miętą

Drugie danie (poziom trudności: niski, czas przygotowania: 15 minut, czas pieczenia: 36 minut)

Składniki:

Filet z łososia – 300g

Cukinie – 150 g

Mięta – 2 g

Pieprz – do smaku

Sól – do smaku

Oliwa z Oliwek Extra Virgin – do smaku

Krok po kroku:

  1. Cukinię drobno pokrój
  2. Plastry umieść w misce i dopraw solą, pieprzem i świeżymi listkami mięty, oliwą z oliwek extra virgin
  3. Filet z łososia przekrój wzdłuż i napełnij cukinią
  4. Filety połóż na blasze do pieczenia I włóż sonde
  5. Wybierz funkcję “ryba” z menu piekarnika
  6. Wybierz tryb “ryba” w menu piekarnika
  7. Naciśnij opcję “uruchom przepis”, aby wysłać parametry pieczenia do piekarnika
  8. Podawaj na gorąco dekorując świeżymi listkami mięty

Sernik nowojorski

Deser (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 75 minut, czas pieczenia: 40 minut)

Składniki:

  1. Serek do smarowania – 500 g
  2. Śmietana – 100 g
  3. Masło 120 g
  4. Kwaśna śmietana – 100 g
  5. Cukier brązowy – 20 g
  6. Cukier  – 65 g
  7. Ciasteczka typu digestive – 240 g
  8. Mięta – 1 pęczek
  9. Skrobia kukurydziana – 25g
  10. Jajka – 1 sztuka
  11. Sok z cytryny – 1 łyżka
  12. Laska wanilii – 1 sztuka
  13. Owoce leśne – do smaku

Krok po kroku:

  1. Zblendować ciasteczka z zimnym masłem I brązowym cukrem
  2. Dno blachy wyłożyć otrzymaną masa, równomiernie dociskając ją palcami
  3. Na czas przygotowania kremu włożyć masę do zamrażarki
  4. Rozciąć laskę wanilii na pół wzdłuż, a następnie końcówką noża wyskrobać zawartość
  5. Zrobić krem z pozostałych skłądnówk oprócz jagód
  6. Rozsmarować równomiernie krem na blasze
  7. Zblendować jagody z niewielką ilością cukru, aby uzyskać polewę
  8. Rozgrzać pierkanik do 140stopni z włączonym trybem grzałki górnej I dolnej I piec przez 40 minut: JEśli dostępna jest termosonda, włożyć ją po przekątnej potrawi I ustawić jej temperature 85stopni.
  9. Podawać z polewą z jagód

Czytaj też: Ponadczasowy design i duża pojemność – nowa lodówka marki Haier

Grafika tytułowa: Haier