Gotuj z Haier – propozycje świątecznych przepisów
Grudzień to czas magii, rodzinnego ciepła i oczywiście wyjątkowych smaków. W tym roku marka Haier wprowadza rewolucję do domowych kuchni, oferując niezrównane doznania kulinarne dzięki innowacyjnym urządzeniom do zabudowy oraz inteligentnej aplikacji hOn.
Nowoczesne rozwiązania od Haier pomogą w przygotowaniu śwątecznych potraw
Haier pragnie uczynić każde gotowanie niezapomnianym doświadczeniem, dostępnym dla wszystkich niezależnie od umiejętności kulinarnych. Centralnym elementem tej kuchennej metamorfozy jest płyta grzewcza Vary Cook, której zmieniająca się moc pozwala na precyzyjne przygotowanie potraw. Autosynchronizujący się okap gwarantuje świeże powietrze i czystość w trakcie gotowania, natomiast piekarnik połączony z aplikacją hOn otwiera drzwi do ponad 350 unikatowych przepisów od najlepszych kucharzy.
Wystarczy wybrać preferencje – poziom trudności, rodzaj składników, czas przygotowania czy okazję, a nawet dostosować do diety bezglutenowej czy bezlaktozowej. Aplikacja hOn, krok po kroku, przeprowadzi każdego użytkownika przez kulinarne arcydzieła, zapewniając mistrzowskie rezultaty. Dla tych, którzy chcą eksperymentować i personalizować swoje doświadczenia kulinarnie, Haier stworzył funkcję U-Create. Teraz każdy może dodawać swoje ulubione przepisy, tworząc własną, niepowtarzalną książkę kucharską.
Poniżej kilka pomysłów na świąteczne dania od Haier:
Grillowane plastry tuńczyka z tapenadą
Przystawka (poziom trudności: niski, czas przygotowania: 20 minut)
Składniki:
Anchois – 10 g
Oliwa z Oliwek Extra Virigin – do smaku
Pietruszka – 1 natka
Oliwki czarne bez pestek – 150 g
Kapary – 10 g
Świeży Tuńczyk 400g
Pieprz – do smaku
Sól – do smaku
Krok po kroku:
- Włożyć wszystkie składniki, z wyjątkiem tuńczyka, do blendera I blendować tak, aby uzyskać krem.
- Pokroić tuńczyka na kawalki 2-3 cm i rozpocząć smażenie, obracając co 2 minuty.
- Nacisnąć “uruchom przepis”, aby wysłać parametry gotowania do płyty indukcyjnej
- Rozgrzać patelnię grillową.
- Umieścić kawałki tuńczyka na patelni grillowej
- W połowie smażenia obrócic tuńczyka, podawać ze zblendowanym sosem i grzankami.
Gnocchi z fioletowych ziemniaków z nutą papryki
Pierwsze danie (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 20 minut, czas pieczenia: 30minut)
Składniki:
Gnocchi z fioletowych ziemniaków – 250g
Świeża śmietana – 150g
Parmezan tarty – 60g
Pieczone papryki – 80g
Gałka Muszkatołowa – do smaku
Oliwia z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Krok po kroku:
- Zblendować pieczoną paprykę z solą i pieprzem.
- Dodać do śmietany gałkę muszkatołową, sól, pieprz i trochę parmezanu.
- Kokilki do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na blasze do pieczenia.
- Wypełnić kokilki fioletowymi gnocchi na przemian ze śmietaną polaną sosoem paprykowym.
- Na koniec posypać startym parmezanem.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez 20 minut a następnie zmieć na 180 stopni z funkcją Tailorbake i piec przez 10 minut.
Kawałki łososia nadziewane cukinią i miętą
Drugie danie (poziom trudności: niski, czas przygotowania: 15 minut, czas pieczenia: 36 minut)
Składniki:
Filet z łososia – 300g
Cukinie – 150 g
Mięta – 2 g
Pieprz – do smaku
Sól – do smaku
Oliwa z Oliwek Extra Virgin – do smaku
Krok po kroku:
- Cukinię drobno pokrój
- Plastry umieść w misce i dopraw solą, pieprzem i świeżymi listkami mięty, oliwą z oliwek extra virgin
- Filet z łososia przekrój wzdłuż i napełnij cukinią
- Filety połóż na blasze do pieczenia I włóż sonde
- Wybierz funkcję “ryba” z menu piekarnika
- Wybierz tryb “ryba” w menu piekarnika
- Naciśnij opcję “uruchom przepis”, aby wysłać parametry pieczenia do piekarnika
- Podawaj na gorąco dekorując świeżymi listkami mięty
Sernik nowojorski
Deser (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 75 minut, czas pieczenia: 40 minut)
Składniki:
- Serek do smarowania – 500 g
- Śmietana – 100 g
- Masło 120 g
- Kwaśna śmietana – 100 g
- Cukier brązowy – 20 g
- Cukier – 65 g
- Ciasteczka typu digestive – 240 g
- Mięta – 1 pęczek
- Skrobia kukurydziana – 25g
- Jajka – 1 sztuka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Laska wanilii – 1 sztuka
- Owoce leśne – do smaku
Krok po kroku:
- Zblendować ciasteczka z zimnym masłem I brązowym cukrem
- Dno blachy wyłożyć otrzymaną masa, równomiernie dociskając ją palcami
- Na czas przygotowania kremu włożyć masę do zamrażarki
- Rozciąć laskę wanilii na pół wzdłuż, a następnie końcówką noża wyskrobać zawartość
- Zrobić krem z pozostałych skłądnówk oprócz jagód
- Rozsmarować równomiernie krem na blasze
- Zblendować jagody z niewielką ilością cukru, aby uzyskać polewę
- Rozgrzać pierkanik do 140stopni z włączonym trybem grzałki górnej I dolnej I piec przez 40 minut: JEśli dostępna jest termosonda, włożyć ją po przekątnej potrawi I ustawić jej temperature 85stopni.
- Podawać z polewą z jagód
Czytaj też: Ponadczasowy design i duża pojemność – nowa lodówka marki Haier
Grafika tytułowa: Haier