Zimną plazmą można przedłużyć trwałość żywności?

Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie sprawdzają, czy zimna plazma może unieszkodliwiać mikroorganizmy, które wywołują zatrucia pokarmowe. Chodzi o to, aby nie tracąc wartości odżywczych pokarmu, można było przedłużyć jego przydatność do spożycia.

Jak podaje uczelnia w komunikacie plazma to najpowszechniej występujący we wszechświecie stan skupienia materii, mimo to rzadko mamy okazję go zobaczyć. Błyskawice w czasie burzy, zorza polarna – to zjawiska, podczas których powstaje plazma, zwana czwartym stanem skupienia, a inaczej – zjonizowanym gazem mogącym przewodzić ładunki elektryczne. 

Wyróżniamy plazmę wysokotemperaturową – „gorącą”, będącą składnikiem gwiazd oraz niskotemperaturową – „zimną”, którą otrzymać możemy poprzez połączenie gazu i prądu. I tak właśnie uzyskują ją naukowcy ZUT z WNoŻiR, którzy w specjalnie skonstruowanym przez swoich kolegów z Wydziału Elektrycznego prototypie generatora plazmy, testują kolejne produkty. 

Prowadzone badania mają na celu opracowanie innowacyjnej techniki, która pozwoli na eliminacje mikroorganizmów z produktów spożywczych, przede wszystkim termowrażliwych. Pozwoli to na ograniczenie występowania np. zatruć pokarmowych powodowanych przez takie bakterie jak Listeria czy Salmonella. Chodzi o to, by nie tracąc wartości odżywczych pokarmu, przedłużyć jego przydatność do spożycia – czytamy w komunikacie.

Polscy naukowcy pod lupę brali dotąd żywe szczepy bakterii – sprawdzali ich zachowanie po ekspozycji na plazmę, ale także siarę mleka krowy i klaczy oraz mleko w proszku tych ssaków. 

Być może w przyszłości „plazmowanie” żywności okaże się alternatywą do pasteryzacji, ponieważ w przeciwieństwie do niej, plazmowanie nie pozbawia produktów wartości odżywczych a zabija drobnoustroje. 

Prace na ten temat prowadzą dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT oraz dr inż. Alicja Dłubała i dr inż. Wojciech Sawicki z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT.

Źródło: ZUT. mat.pras.

Czytaj też: Inteligentna kuchnia w Twoim domu – Samsung radzi!

Grafika tytułowa: Jimmy Dean / Unsplash