Sztuczna trzustka – szansa dla chorych na cukrzycę
Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge przetestowali sztuczną trzustkę, z której mogą z powodzeniem korzystać osoby z cukrzycą typu 2.
Wysoki poziom cukru we krwi jest przyczyna powikłań cukrzycy typu 2. Zwykle uwalnianie insuliny reguluje poziom cukru we krwi, ale cukrzyca typu 2 zaburza syntezę insuliny. Może to ostatecznie doprowadzić do poważnych problemów, takich jak choroby serca, miażdżyca, uszkodzenie nerek, nerwów i oczu.
Właśnie, aby pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy, naukowcy z Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science Uniwersytetu Cambridge stworzyli sztuczną trzustkę.
System łączy pompę insulinową i glukometr z aplikacją stworzoną przez zespół o nazwie CamAPS HX. Algorytm sterujący tym oprogramowaniem prognozuje ilość insuliny potrzebną do utrzymania poziomu cukru we krwi w pożądanym zakresie.
Wcześniej naukowcy dowiedli, że osoby z cukrzycą typu 1, mogą odnieść korzyści ze sztucznej trzustki kontrolowanej przez podobny algorytm. Teraz także osoby z cukrzycą typu 2 z powodzeniem mogą jej używać.
W czasopiśmie medycznym Nature Medicine opublikowano wyniki badania tego urządzenia. Naukowcy ocenili wydajność sztucznej trzustki za pomocą różnych wskaźników. Pierwszym był czas, w którym poziom cukru we krwi pacjentów mieścił się w pożądanym zakresie od 3,9 do 10,0 mmol/l. Średnio pacjenci stosujący sztuczną trzustkę spędzali 66 procent czasu w pożądanym zakresie. W porównaniu z 32 procentami pacjentów będącymi pod kontrolą lekarzy.
Chronicznie wysoki poziom glukozy zwiększa ryzyko potencjalnie zagrażających życiu konsekwencji. Dwie trzecie (67 procent) pacjentów otrzymujących lek kontrolny miało wysoki poziom cukru we krwi. Liczba ta została zmniejszona o połowę do 33 procent, gdy zastosowano sztuczną trzustkę.
„Wiele osób z cukrzycą typu 2 ma trudności z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi za pomocą obecnie dostępnych metod, takich jak zastrzyki z insuliny. Sztuczna trzustka może zapewnić im bezpieczeństwo. Technologia jest prosta w użyciu i może być bezpiecznie wdrożona w domu” – powiedziała dr Charlotte Boughton z Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science na Uniwersytecie w Cambridge, który współkierował badaniem.
Czytaj także: Technologia BCI przyciąga miliarderów