Salmonella oszukuje obronę jelitową powodując infekcję?
Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (UC Davis Health) odkryli, jak bakterie Salmonella mogą przełamywać naturalną ochronę jelit. Opublikowane w Proceedings of the National Academy of Sciences badanie wykazało, że bakterie te manipulują równowagą składników odżywczych w jelitach, aby zwiększyć swoje szanse na przeżycie i rozmnażanie. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa wywoływany przez Salmonellę stan zapalny, który zakłóca wchłanianie aminokwasów.
Zespół kierowany przez prof. Andreasa Bäumlera odkrył, że stan zapalny w jelicie cienkim ogranicza wchłanianie składników odżywczych, takich jak lizyna i ornityna, do krwiobiegu. W efekcie te aminokwasy gromadzą się w jelitach, co tworzy sprzyjające środowisko dla rozwoju Salmonelli w jelicie grubym. Tam, gdzie zwykle pożyteczne bakterie hamują rozwój patogenów, Salmonella zdobywa przewagę dzięki zmianom w dostępnych zasobach odżywczych.
Eksperymenty na myszach pokazały, że zakłócenie równowagi składników odżywczych jest kluczowym czynnikiem umożliwiającym przetrwanie bakterii w przewodzie pokarmowym. Badanie wykazało również, że strategia ta pozwala Salmonelli skutecznie omijać naturalne bariery ochronne organizmu, co wyjaśnia jej zdolność do wywoływania ciężkich infekcji.
Zdaniem badaczy odkrycie to może otworzyć nowe możliwości leczenia infekcji jelitowych. Zrozumienie, jak Salmonella wykorzystuje składniki odżywcze, może przyczynić się do opracowania terapii, które będą skuteczniej przeciwdziałać rozwojowi tego niebezpiecznego patogenu.
Źródło: scitechupdates.com/ UC Davis Health
Czytaj też: Przełomowe znalezisko kultury pucharów lejkowatych w Szwecji
Grafika tytułowa: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / Unsplash