Kawa na chorobę Alzheimera? Nowe ustalenia naukowców!
Włoscy naukowcy z Uniwersytetu w Weronie przeprowadzili badania, które mogą mieć istotne znaczenie w walce z chorobą Alzheimera. Pod kierunkiem doktor Mariapiny D’Onofrio, badacze skupili się na składnikach espresso, czyli skoncentrowanej kawy, sprawdzając ich wpływ na komórki. Wykorzystując spektroskopię magnetyczną rezonansu jądrowego (NMR), udało im się szczegółowo scharakteryzować skład molekularny kawy, wskazując na najważniejsze aktywne cząsteczki.
W kolejnym etapie badania, naukowcy testowali działanie całego ekstraktu z kawy, kofeiny, genisteiny, teobrominy oraz trigonelliny na hodowlach komórek. Zaskakująco okazało się, że wyższe stężenia ekstraktu z kawy prowadziły do zmniejszenia długości włókienek białka tau, co ma duże znaczenie w kontekście chorób neurodegeneracyjnych. Dodatkowo, kofeina i genisteina wykazały zdolność do hamowania tworzenia się agregatów białka tau, choć najlepsze efekty osiągnięto stosując pełny ekstrakt z kawy.
Wyniki badania sugerują, że umiarkowane spożycie espresso, wynoszące 2-3 filiżanki dziennie, może chronić przed powstawaniem agregatów białka tau w mózgu, a tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Kluczowe w tym procesie mogą być związki takie jak kofeina i genisteina, które przechodzą przez barierę krew-mózg. Naukowcy podkreślają jednak, że te wstępne wyniki wymagają dalszej weryfikacji w kolejnych badaniach.
Badanie zostało opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry” Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, a jego wyniki mogą otworzyć nowe ścieżki w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych.
Czytaj też: Oceany już nie będą niebieskie? Nowe ustalenia naukowców!
Źródło: termedia.pl
Grafika tytułowa: Mike Kenneally / Unsplash