Niskokaloryczne diety wydłużają życie?

Naukowcy śledzili stan zdrowia prawie tysiąca myszy na różnych dietach, aby sprawdzić, czy diety te wydłużą życie myszy.

Badanie zostało zaprojektowane tak, aby zapewnić, że każda mysz jest genetycznie odrębna, co pozwoliło zespołowi lepiej przedstawić różnorodność genetyczną populacji ludzkiej. Dzięki temu wyniki stały się bardziej istotne klinicznie, co podniosło badanie do rangi jednego z najważniejszych badań nad starzeniem się i długością życia do tej pory.

Badanie na tysiącach myszy

Teraz, w długo oczekiwanym badaniu, które ukazało się niedawno w Nature, naukowcy z The Jackson Laboratory (JAX) i współpracownicy śledzili stan zdrowia prawie tysiąca myszy na różnych dietach, aby dokonać nowych postępów w tych kwestiach.

– Badanie wykazało, że spożywanie mniejszej ilości kalorii miało większy wpływ na długość życia niż okresowe posty, ujawniając, że diety bardzo niskokaloryczne generalnie wydłużały życie myszy niezależnie od ich tkanki tłuszczowej lub poziomu glukozy – oba te czynniki są zazwyczaj postrzegane jako wskaźniki zdrowia metabolicznego i starzenia – czytamy na portalu.

Co zaskakujące, myszy, które żyły najdłużej na restrykcyjnych dietach, to te, które straciły najmniej na wadze, mimo że jadły mniej. Zwierzęta, które straciły najwięcej na tych dietach, miały tendencję do niskiego poziomu energii, osłabionego układu odpornościowego i rozrodczego oraz krótszego życia.

– Nasze badanie naprawdę wskazuje na znaczenie odporności. Najbardziej wytrzymałe zwierzęta utrzymują wagę nawet w obliczu stresu i ograniczenia kalorii, a to one żyją najdłużej. Sugeruje to również, że bardziej umiarkowany poziom ograniczenia kalorii może być sposobem na zrównoważenie długoterminowego zdrowia i długości życia – powiedział Gary Churchill, przewodniczący Karl Gunnar Johansson Chair i profesor w JAX, który kierował badaniem.

Naukowcy odkryli także, że czynniki genetyczne miały znacznie większy wpływ na długość życia niż diety. Myszy, które naturalnie utrzymywały swoją masę ciała, procent tkanki tłuszczowej i zdrowie komórek odpornościowych w okresach stresu lub niskiego spożycia pokarmu, a także te, które nie traciły tkanki tłuszczowej pod koniec życia, przeżyły najdłużej.

Badanie podważyło również tradycyjne idee na temat tego, dlaczego pewne diety mogą w ogóle wydłużać życie. Na przykład czynniki takie jak waga, procent tkanki tłuszczowej, poziom glukozy we krwi i temperatura ciała nie wyjaśniały związku między ograniczeniem kalorii a dłuższym życiem. Zamiast tego badanie wykazało, że zdrowie układu odpornościowego i cechy związane z czerwonymi krwinkami były wyraźniej powiązane z długością życia. Co ważne, te ustalenia oznaczają, że badania nad długowiecznością u ludzi – które często wykorzystują pomiary metaboliczne jako markery starzenia się lub młodości – mogą pomijać ważniejsze aspekty zdrowego starzenia się.

-Podczas gdy ograniczenie kalorii jest ogólnie dobre dla długości życia, nasze dane pokazują, że utrata wagi na ograniczeniu kalorii jest w rzeczywistości szkodliwa dla długości życia. Więc gdy przyjrzymy się badaniom na ludziach nad lekami na długowieczność i zobaczymy, że ludzie tracą na wadze i mają lepsze profile metaboliczne, okazuje się, że to wcale nie jest dobry wskaźnik ich przyszłej długości życia – wyjaśnił Churchill.

Źródło: scitechupdates.com

Czytaj też: Kawa pomaga uniknąć poważnych schorzeń?

Grafika tytułowa: Cecilia Par / Unsplash