Wyhodowano ryż o wysokiej zawartości białka

Naukowcy hodują odmiany ryżu bogate w białko, które powodują minimalny wzrost poziomu cukru we krwi.

Zespół badaczy z Międzynarodowego Instytutu Badań nad Ryżem na Filipinach i Instytutu Fizjologii Molekularnej Roślin im. Maxa Plancka w Poczdamie w Niemczech zidentyfikował geny kontrolujące skład węglowodanów i zawartość białka w ryżu.

Zespół był w stanie wyhodować linie ryżu o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości białka, stosując zarówno klasyczne strategie hodowli, jak i edycji genomu. Odmiana ryżu, która powstała w wyniku skrzyżowania dwóch wariantów ryżu, nie jest uważana za zmodyfikowaną genetycznie i dlatego może być uprawiana i sprzedawana w UE.

Mutacja prowadzi do obniżenia indeksu glikemicznego

Zespół badawczy kierowany przez Nese Sreenivasulu skrzyżował linie ryżowe Samba Mahsuri i IR36 ae i przeanalizował indeks glikemiczny i zawartość białka w powstałych liniach. W połączeniu z analizą DNA naukowcy odkryli, że gen sbeIIb ma znaczący wpływ na zawartość niestrawnej amylozy, a tym samym na indeks glikemiczny.

Nowa odmiana ryżu zapewnia więc zalecane dzienne spożycie aminokwasów dla osób w wieku 10 lat i starszych. Jednocześnie wysoka zawartość amylozy i białka zapewnia niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że poziom cukru we krwi wzrasta mniej gwałtownie.

Odmiana o wysokiej wydajności

Nowe odmiany wykazują również plony porównywalne do wysokowydajnych odmian dostępnych obecnie na rynku, co zapewnia, że ich ulepszone właściwości odżywcze nie są okupione spadkiem produktywności.

– Nowe odmiany ryżu mogą stać się ważnym źródłem białek i niezbędnych aminokwasów, takich jak lizyna, w regionach, w których ryż jest podstawowym pożywieniem – powiedział Alisdair Fernie z Instytutu Fizjologii Molekularnej Roślin im. Maxa Plancka.

Jak twierdzą naukowcy ryż HAHP można uzyskać poprzez edycję genomu, używając nożyczek genowych Crispr/Cas do wyłączenia genu sbeIIb. Można go jednak również hodować przy użyciu konwencjonalnych metod.

Taki ryż HAHP nie będzie zatem objęty przyszłą nowelizacją ustawy UE o inżynierii genetycznej, ponieważ nie jest modyfikowany genetycznie. Mógłby zatem zostać zatwierdzony również w UE – przekonuje Rhowell Tiozon Jr. z International Rice Research Institute.

Odmiany ryżu HAHP zostały już wdrożone w krajach spoza UE. Następnym krokiem naukowców jest zintegrowanie genów o wysokiej zawartości amylozy i białka z programami hodowlanymi i odmianami ryżu, które są szeroko uprawiane w Azji i Afryce.

Źródło: Instytut Maxa Plancka

Czytaj też: Starszy człowiek a chce się uczyć jak nastolatek?

Grafika tytułowa: Pille R. Priske / Unsplash