Ekologiczna podpałka do grilla? Odkrycie polskich naukowców!
Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie postanowili wykorzystać odpady z palarni kawy do stworzenia ekologicznej podpałki do grilla i kominka.
W Polsce jest co najmniej kilkaset palarni kawy. Zużywa się setki kilogramów ziaren kaw różnych gatunków. Co jednak zrobić z odpadami, które powstają przy wypalaniu kawy? Z tym problemem spróbowali się zmierzyć naukowcy ze Szczecina.
Zespół profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, szukając rozwiązania, opracował ekologiczną podpałkę tworzoną z odpadów powstałych po wypaleniu ziaren, procesu niezbędnego do uzyskania napoju o odpowiednim aromacie i walorach smakowych – poinformowała Uczelnia.
Naukowcy wykorzystali łuski kawy, które są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem. Do tego dodali spoiwo – stearynę i/lub parafinę i/lub wosk sojowy i/lub wosk palmowy i/lub wosk pszczeli, a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze. Dodanie spoiwa poprawiło przede wszystkim właściwości hydrofobowe jak i palność podpałki. W efekcie otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków.
Badania trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021 r. Oprócz prof. Katarzyny Wilpiszewskiej nad rozwiązaniem pracowała także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej – czytamy na portalu.
Urząd Patentowy w Polsce udzielił już patentu na ten wynalazek, a Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości jego komercjalizacji.
Źródło: naukawpolsce.pl, ZUT
Czytaj też: Bezprzewodowy przesył energii. DARPA chce dokonać rewolucji?
Grafika tytułowa: Evan Wise / Unsplash