Dieta matki może mieć wpływ na mózgi jej dzieci i wnuków?

Naukowcy z Monash University w Australii odkryli, że kobiety, które na wczesnym etapie ciąży spożywają odpowiednie produkty chronią mózgi nie tylko swoich dzieci, ale i wnuków.

Badanie zostało opisane w „Nature Cell Biology”. Jest ono jednocześnie pewnym potwierdzeniem wcześniejszych informacji, że właśnie niektóre pokarmy są w stanie zabezpieczyć przed pogorszeniem funkcji mózgu całe pokolenia.

W badaniu wykorzystano glisty Caenorhabditis elegans  z gatunku nicieni, które bardzo często są wykorzystywane w badaniach biologicznych między innymi ze względu na to, że mają wiele genów wspólnych z człowiekiem. To z kolei oznacza, że analiza procesów zachodzących w jego komórkach daje wgląd w to, co dzieje się w ludzkich.

Badacza z Australii odkryli, że cząsteczka obecna w jabłkach a także w wielu ziołach takich jak bazylia, rozmaryn, tymianek, oregano czy szałwia pomogła zmniejszyć uszkodzenia aksonów potrzebnych do prawidłowego działania mózgu.

Komórki nerwowe w mózgu (neurony) łączą się i komunikują ze sobą za pośrednictwem około 850 000 km wypustek, zwanych aksonami. Aby aksony mogły funkcjonować i przetrwać, muszą być do nich dostarczane odpowiednie materiały. Dzieje się to wzdłuż wewnętrznej struktury zawierającej mikrotubule. Jeżeli materiałów brakuje, aksony słabną, co prowadzi do dysfunkcji mózgu i neurodegeneracji – czytamy na portalu.

Główny autor badania prof. Roger Pocock powiedział między innymi, że zespół sprawdził czy naturalne produkty znajdujące się w diecie mogą stabilizować aksony i zapobiegać ich pękaniu.

Zidentyfikowaliśmy cząsteczkę obecną w jabłkach i ziołach (kwas ursolowy), która zmniejsza kruchość aksonów. Odbywa się to tak: kwas powoduje włączenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie określonego rodzaju tłuszczu i ten konkretny tłuszcz zapobiega kruchości aksonów w miarę starzenia się zwierząt – powiedział prof. Roger Pocock.

Choć są to bardzo obiecujące wyniki to naukowcy muszą je jeszcze potwierdzić w badaniach na ludziach.

Po raz pierwszy wykazaliśmy, że lipid może być dziedziczony. Do tego karmienie matki sfingolipidem chroni aksony dwóch kolejnych pokoleń. Oznacza to, że dieta matki może wpływać nie tylko na mózg jej potomstwa, ale potencjalnie także na kolejne pokolenia. Nasza praca wspiera dowody na to, że zdrowa dieta w czasie ciąży jest kluczowa dla optymalnego rozwoju mózgu i zdrowia dziecka – podkreśla prof. Pocock.

Czytaj też: Mięso z grzybów. Wynalazek, który już jest wdrażany?

Źródło: termedia.pl

Grafika tytułowa: freestocks / Unsplash