Mięso z grzybów. Wynalazek, który już jest wdrażany?
Szkocka firma Enough zamierza wytwarzać białko z grzybów, których produkcja jest kilkanaście razy wydajniejsza niż w przypadku wołowiny. Wynalazek okazał się na tyle perspektywiczny, że otrzymał już dotację w wysokości 40 milionów euro.
Jak do tej pory żadna firma nie wpadła na pomysł, aby grzybami zastąpić mięso lub przynajmniej stworzyć jego alternatywę. Na czym polega innowacyjna technologia?
Autorska technologia firmy polega na „karmieniu” grzybów cukrami pochodzącymi z upraw zrównoważonych, a następnie fermentowaniu ich tak samo, jak w przypadku fermentacji w piwie lub winie. Wynikiem ich pracy jest produkt nazwany Abunda (od słowa „abunda”, które w języku esperanto oznacza „obfity”) – czytamy na portalu.
Abunda to substancja, która jest bogata w białko i błonnik i jednocześnie zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Warto podkreślić, że pomimo zastosowanej fermentacji w procesie produkcji zachowuje ona neutralny smak. Może więc znaleźć zastosowanie jako podstawa do wytwarzania alternatyw dla mięs, ryb i produktów mlecznych, które obecnie produkuje się z zasobów pochodzenia roślinnego.
Według inżynierów z Enough, Abunda jest aż do piętnastu razy wydajniejsza niż białko z wołowiny, jej produkcja odbywa się bezodpadowo i przy okazji zużywa o 97 proc. mniej CO2, niż produkcja mięsa wołowego – czytamy także.
Firma Enough ma ambitne plany związane ze swoją pierwszą fabryką, którą niedawno otworzyła w Sas van Gent w Holandii. Zakłada się, że będzie tam produkowane 10 tys. ton Abundy rocznie w początkowym okresie, ale w przyszłości może to być nawet 60 tys. ton. Pomogą w tym oczywiście środki uzyskane z dotacji.
Czytaj też: Astronom z Hiszpanii odkrył rzadką galaktykę!
Źródło: komputerswiat.pl
Grafika tytułowa: Phoenix Han / Unsplash