Japoński profesor stworzył ekran, który możesz polizać, by poczuć pokazywane danie
Składane czy zwijane ekrany mogą się, nomen omen, schować.
Profesor Homei Miyashita z Uniwesytetu Meiji w Tokio od lat pracuje nad rozwiązaniami, które pozwoliłyby na zdalne…jedzenie. Jego najnowsze osiągnięcie to Taste the TV (TTTV) – ekran, który dzięki pojemnikom z podstawowymi aromatami i przyprawami tworzy konfiguracje smakowe, mające oddawać smak wyświetlanych produktów. Użytkownicy mogą posmakować próbki, podawanej przez urządzenie na higienicznej folii.
Czytaj też: Składaki to za mało – Samsung szykuje składano-zwijaną hybrydę
Miyashita pracuje nad podobnymi rozwiązaniami z grupą 30 studentów, a na swoim koncie ma też m.in elektryczny widelec, który odpowiada za wzmacnianie smaku potraw, czy „syntezator smaku”, który możecie zobaczyć na wideo powyżej i którego rozwinięciem jest TTTV. „Celem jest umożliwienie ludziom doświadczenia jedzenia w restauracji na drugim końcu świata, nawet bez wychodzenia z domu” – powiedział naukowiec. Mimo higienicznych wątpliwości, związanych z lizaniem ekranu, brzmi to nieco bardziej atrakcyjnie niż realistyczne uczucie pchnięcia nożem czy ukąszenia przez owady, oferowanego przez inną zdobycz technologii multisensorycznych, czyli kamizelkę Owo.
Opracowany w ciągu ostatniego roku prototyp TTTV wg wypowiedzi profesora dla Reutersa mógłby też znaleźć zastosowanie w kursach sommelierskich czy kucharskich. To też sposób na interakcję ze światem zewnętrznym w czasach, które nadejdą po pandemii – mówi profesor Miyashita. Wg słów twórcy, model w wersji komercyjnej kosztowałby 100 tys. jenów, czyli ok. 3,5 tysiąca złotych.
Źródło: Reuters, Guardian, zdjęcie: Miyashita Laboratory