Piekarnik w kosmosie. Na stacji Tiangong podano skrzydełka

Piekarnik w kosmosie już dostarczył swoje pierwsze skrzydełka i steki. Urządzenie wykorzystuje gorące powietrze do pieczenia. Astronauci sprawdzili je na chińskiej stacji kosmicznej Tiangong, przygotowując skrzydełka i steki. Piekarnik mierzy się tam z zupełnie innymi wyzwaniami niż ten w Twojej kuchni.

Przyrządzanie jedzenia poza Ziemią okazało się ogromnym wyzwaniem. Brak grawitacji, a co za tym idzie brak unoszenia się ciepłego powietrza (konwekcji), to ważna przeszkoda. Udało się ją pokonać, konstruując piekarnik z wymuszonym obiegiem powietrza. Sprzęt na ciasnej stacji kosmicznej musi być absolutnie bezpieczny. Powinien emitować jak najmniej zapachów i innych cząstek, dym jest zakazany. Musi też pasować do systemów podtrzymywania życia i być wykonany z materiałów, które zniosą eksploatację w nietypowych warunkach. Podsumowując… nie ma nic wspólnego z tym piekarnikiem, który stoi w Twojej kuchni.

Piekarnik w kosmosie to ważny eksperyment

Naturalnie jedzenie jest niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia ludzi bez względu na to, czy są na planecie. W ciasnych korytarzach stacji kosmicznych astronauci dodatkowo cierpią z powodu izolacji od bliskich i wysokiego stresu. Jedzenie to niezawodny sposób, by złagodzić te napięcia, ale racje astronautów, choć pożywne, podobno nie należą do smacznych. Jeśli ludzie mają ruszyć na podbój odległego kosmosu, muszą mieć dostęp do posiłków bardziej przypominających domowe niż jajecznica z proszku i suszone krewetki.

Czytaj też: Chiny rozbudują stację Tiangong – nowy moduł i kosmiczny teleskop już w drodze na orbitę

Ponadto obecność podstawowego AGD na stacjach kosmicznych pozwoli wysyłać astronautom składniki, a nie gotowe dania w szczelnych opakowaniach. To zmniejszy koszty misji kosmicznych. Jeśli kosmiczna turystyka ma się rozkręcić, również potrzebne będzie smaczne jedzenie – żaden bogacz nie poleci w kosmos na dłużej bez porządnego bufetu.

Na Ziemię szybko wrócił film pokazujący, jak działa urządzenie i jak wyglądają przyrządzone w nich dania.

Te dania musiały być dla astronautów wyjątkowe. Chińska agencja informacyjna Global Times informuje, że urządzenie przyleciało na stację statkiem załogowym Shenzhou-21 31 października. Inżynierowie opracowali urządzenie przypominające air fryer z doskonałą izolacją, a także specjalny ruszt, który utrzyma pieczoną żywność w nieważkości.

Stacja Tiangong ma ograniczoną wentylację, więc piekarnik ma własny wielowarstwowy system filtracji, usuwający dym, tłuszcz i cząstki zanim rozejdą się po stacji. Piekarnik ma precyzyjną kontrolę temperatury i katalizę wysokotemperaturową, sięgającą 190°C. Pozwala to karmelizować jedzenie i uzyskiwać chrupiącą teksturę. Pieczenie skrzydełek zajęło 28 minut.

Nie jest to pierwszy piekarnik w kosmosie. Na ISS w 2020 był taki sprzęt i astronauci upiekli ciastka, na co zeszły im ponad 2 godziny. Potem piekarnik miał testować materiały, ale pracował krócej niż rok.

Źródło i grafiki: chińska państwowa agencja Global Times.