Ziemniaki mogą pomóc ludziom żyć dłużej

Ziemniaki są często uważane za mniej zdrowe w porównaniu do innych warzyw. Tymczasem warto je jeść regularnie, gdyż wspierają nasze zdrowie.

W Norwegii naukowcy przeprowadzili obszerne badanie, w którym przeanalizowano sytuację 77 000 obywateli tego kraju na przestrzeni 40 lat.

Okazało się, że osoby, które jadły co najmniej dwa ziemniaki dziennie w latach 70. i 80., miały o 12 procent niższy wskaźnik śmiertelności w ciągu kolejnych 40 lat. Jedzenie większej ilości ziemniaków wiązało się również z niższym wskaźnikiem śmiertelności z powodu chorób serca. Ten niższy wskaźnik śmiertelności jest mniej więcej taki sam, jaki znajdujemy wśród osób spożywających dużo warzyw w ogóle – powiedział Erik Arnesen badacz z Instytutu Podstawowych Nauk Medycznych Uniwersytetu w Oslo.

Szczegółowe badania

Na potrzeby badania Erik Arnesen, wraz z kolegami z Uniwersytetu Oslo i Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego, zebrał dane z ankiet przeprowadzonych w całym kraju przez Norweskie Narodowe Badania Zdrowia.

Badania te przeprowadzono w latach 1974–1988. Następnie badacze połączyli uczestników z Rejestrem Przyczyn Zgonów 40 lat później, aby zobaczyć, jak potoczyły się sprawy.

Wykazano, że osoby, które jadły średnio dwa ziemniaki dziennie, miały mniejsze ryzyko śmierci. Nasze szacunki wskazują również, że na każde 100 gramów większego spożycia ziemniaków ryzyko śmiertelności, a konkretnie ryzyko śmierci z powodu choroby serca, było o 4 procent niższe – wyjaśnia Arnesen.

Jak podkreślił badacz w badaniu uwzględniono takie czynniki jak wiek, płeć, palenie, aktywność fizyczna, a także spożycie przez uczestników mięsa, ryb oraz roztopionego masła lub margaryny do kolacji. Zależności te były takie same zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, a także w różnych kategoriach wskaźnika masy ciała, palenia tytoniu i aktywności fizycznej.

A co z frytkami i puree?

Wiele wcześniejszych badań wykazało, że spożywanie dużej ilości ziemniaków zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Arnesen zauważa jednak, że powszechną słabością tych badań jest to, że uwzględniają one produkty pochodzące z ziemniaków, takie jak frytki czy puree ziemniaczane.

Pod względem odżywczym te produkty bardzo różnią się od prostych, gotowanych ziemniaków. Mają dużo tłuszczu i soli – powiedział Arnesen.

Naukowcy podkreślają, że potrzeba więcej badań, aby zrozumieć podstawowe mechanizmy leżące u podstaw tego zjawiska i dowiedzieć się, jak zdrowe są ziemniaki z każdej perspektywy.

Źródło: sciencenorway.no

Czytaj też: Krowa morska sprzed milionów lat została zabita przez prehistorycznego krokodyla. I to nie koniec…

Grafika tytułowa: Hai Nguyen / Unsplash