Google wyłącza przydatną funkcję. Tysiące użytkowników mogą stracić automatyczną kopię zapasową!
Koncern Google często wprowadza zmiany w swoich usługach. Tym razem postawił na taką, która dotknie każdego użytkownika przesyłającego zdjęcia z komputera do chmury. Automatyczna synchronizacja między Dyskiem Google a Zdjęciami Google przestaje działać, co oznacza koniec wygodnego przesyłania folderów z poziomu aplikacji desktopowej. Co warto wiedzieć na ten temat?
Co oznacza wyłączenie synchronizacji Dysku Google ze Zdjęciami Google?
Po najnowszej aktualizacji aplikacja Dysk Google na desktopach nie pozwala już na automatyczne dodawanie nowych folderów do synchronizacji ze Zdjęciami Google. Oznacza to, że wygodny mechanizm umożliwiający bezobsługowe przesyłanie zdjęć i filmów z komputerów do chmury przestaje działać. Skąd taka decyzja amerykańskiego giganta? Google chce, aby Dysk Google pozostał narzędziem do zarządzania dokumentami, a Zdjęcia Google były wyłącznie platformą do obsługi zdjęć i filmów. Brzmi to rozsądnie, ale dla użytkowników może być pewnym dyskomfortem.
Jak teraz przesyłać zdjęcia z komputera do Zdjęć Google?
Konieczna będzie teraz zmiana nawyków. Po wyłączeniu automatycznej synchronizacji użytkownicy muszą bowiem ręcznie przesyłać zdjęcia i filmy z poziomu przeglądarki internetowej, bądź dedykowanej aplikacji. Z jednej strony to zdecydowanie mniej wygodne, ale z drugiej – daje większą kontrolę nad tym, co wysyłamy do sieci. Czy nie zdarzało się Wam bowiem, że z chmurą synchronizowały się „śmieciowe” zdjęcia, które do niczego się nie nadawały?
Warto zaznaczyć, że Google określiło także maksymalne rozmiary plików, które można synchronizować. Zdjęcia mogą mieć maksymalnie 200 megabajtów, a filmy do 10 gigabajtów.
Czytaj też: AI na Twoim nadgarstku zyskuje nowy wygląd! Google udostępnia wielką zmianę w Gemini na zegarki
Grafika tytułowa: Greg Bulla / Unsplash

