Mi Induction Heating Rice Cooker – wszechstronny i inteligentny szybkowar

Miało być 3000 przepisów na gotowanie ryżu, a są dwa…

Specjalny garnek do gotowania ryżu nie jest dla mnie nowością, gdyż posiadam inny model od ponad 10 lat. Nie dlatego, że codziennie jem tony ryżu, ale dlatego, że przynajmniej raz w miesiącu robię Sushi i wykorzystuje go tylko do tego celu. Gotowanie ryżu w większości polskich domów sprowadza się do wrzucenia plastikowej torebki z odmierzoną porcją ryżu do garnka z wrzącą wodą na 12 minut. Tymczasem przygotowanie ryżu do Sushi to rytuał, wymagający dokładnych proporcji ryżu i wody oraz odpowiedniej temperatury i precyzyjnie odliczonego czasu gotowania i stygnięcia. Dla początkujących smakoszy kuchni japońskiej to istny koszmar, dla bardziej wprawionych kucharzy jest to łatwiejsze, ale czasochłonne, dlatego takie urządzenia jak ryżowar mają sens. Ale jak się okazuje, Mi Induction Heating Rice Cooker, potrafi dużo więcej.

Nie umiesz gotować? Nie ugotujesz nic…

W Mi Induction Heating Rice Cooker możemy przygotować wiele różnych potraw, od ryżu, kaszy, mięsa, warzyw, owoców morza, zup, jajek oraz deserów i ciast. Teoretycznie, bo na stronie producenta znajdziemy informacje, że w aplikacji mobilnej znajdziemy ponad 3000 przepisów na samo gotowanie ryżu, choć trudno mi uwierzyć, że może być tyle sposobów. Teoretycznie też wystarczy zeskanować kod kreskowy ryżu, aby otrzymać przepisy idealne oraz gotowe ustawienia ryżowaru do gotowania ryżu. Teoretycznie w aplikacji powinniśmy znaleźć instrukcję z obrazkami, jak krok po kroku przygotować poszczególne potrawy i teoretycznie w aplikacji powinniśmy znaleźć gotowe presety na przyrządzenie poszczególnych potraw, takich jak zupy, jaja, dania dwuskładnikowe. Cała ta teoria sprawia, że Mi Induction Heating Rice Cooker to garnek dla ludzi potrafiących gotować.

Przeczytaj też: Oto nowy piekarnik Haier z funkcją pary! | CoNowego.pl

Umiesz gotować? Ugotujesz niemal wszystko.

Mi Induction Heating Rice Cooker to przede wszystkim garnek do gotowania ryżu, ale równie dobrze sprawdzi się w roli szybkowaru, czyli garnka elektrycznego, o obiegu zamkniętym, w którym gotujemy pod wysokim ciśnieniem i w temperaturach sięgających powyżej 360 stopni Celsiusa. Urządzenie ma aluminiową misę o pojemności ok. 2L i drugą misę ze specjalnego plastiku, która jest zawieszona nieco wyżej. Pozwala to na gotowanie dwupoziomowe, gotowanie na parze oraz podgrzewanie potraw. W zestawie otrzymujemy dwie białe, duże plastikowe łyżki i miarkę do odmierzania ryżu. Sterować urządzeniem możemy za pomocą przycisków na obudowie lub przy pomocy aplikacji na telefon. Ponieważ, w aplikacji nie znajdziemy nic ponad kilka przepisów, to cokolwiek planujemy ugotować, potrzebna jest podstawowa wiedza pt. co, jak i ile czasu trzeba gotować. Posiadając tę tajemną wiedzę w Mi Induction Heating Rice Cooker możemy przygotować wiele smacznych posiłków.

Gotowanie

W pierwszej kolejności ugotowałem ryż, dwa gotowe programy oferują szybkie gotowanie w 40 min i długie w 60 min. Korzystając z instrukcji wsypałem odpowiednie proporcje ryżu i wody, zamknąłem pokrywę i wcisnąłem przycisk Start. Mi Induction Heating Rice Cooker to przede wszystkim bardzo komfortowe urządzenie. Jest ciche, nie wydaje dźwięków, nie wydziela ciepła, a wydobywające się z niego zapachy nie są intensywne. Nie musimy się martwić, że coś się przypali, że coś nam wykipi, że zabrudzi kuchnie. Ryż wyszedł bardzo dobry, ale okazało się, że to też świetny garnek do gotowania na parze. Możemy wrzucić do niego dosłownie wszystko, co mamy pod ręką i czekać na gotowe danie.

Przeczytaj też: Z Haier będziesz jak prawdziwy szef kuchni! | CoNowego.pl

Podgrzewanie

Mi Induction Heating Rice Cooker to urządzenie smart, czyli takie, które możemy podłączyć do domowego Wi-Fi i sterować nim dzięki aplikacji mobilnej. Daje to dodatkowe możliwości, które docenią osoby, które cenią sobie zdrowe jedzenie. Zdalne sterowanie pozwala na uruchomienie gotowania lub podgrzania jedzenia, zakładając oczywiście, że umieściliśmy je w garnku przed pracą, albo zrobił to ktoś dla nas. Wystarczy uruchomić zdalnie ryżowar przed powrotem do domu z pracy, a będziemy mieli ciepłe i pyszne danie po powrocie do domu…

Konstrukcja rozpraszania ciepła z obiegiem powietrza. Budowa ta efektywnie ogrzewa cewkę elektromagnetyczną, a także przedłuża ogólną żywotność garnka.

Polecanie

Komu bym polecił Mi Induction Heating Rice Cooker? Bez dwóch zdań poleciłbym osobom, które same robią Sushi. Przygotowanie i ugotowanie dobrego ryżu do Sushi to absolutna podstawa, a ten garnek robi to świetnie. Cenowo (ok. 429 zł) nie odstrasza, gdyż zwykłe elektryczne garnki do ryżu kosztują podobnie, a mają wyłącznie opcję gotowania ryżu. Przy ryżowarze Mi mamy dużo większe możliwości gotowania i podgrzewania dań. Urządzenie nie jest duże, bo ma wymiary 300×251×200 mm i waży 5,8 kg. Jest dużo mniejsze od robota kuchennego i raczej łatwo zmieści się w kuchennych szafkach.