Gorenje Air Fryer – zdrowa alternatywa dla smażenia!

Jeśli na myśl o zdrowej diecie, Twoje pierwsze skojarzenia to szereg wyrzeczeń i mdłe jedzenie, to znak, że czas na zredefiniowanie tego pojęcia. Kluczem nie jest wykluczenie produktów, a spożywanie ich w zdrowszej wersji. Jak? To łatwiejsze niż myślisz! Wybierz sprzęt, który zadba o Twoje zdrowie, smak potraw, a także Twoje rachunki. Przedstawiamy Air Fryer marki Gorenje.

fot. Gorenje

Beztłuszczowe smażenie

Air Fryer to małe urządzenie AGD należące do wyposażenia kuchni. Główną część urządzenia stanowi wysuwany kosz, w którym przygotowywany jest posiłek, a także dotykowy panel służący do ustawienia czasu obróbki żywności. Air Fryer AF1700DB marki Gorenje wyposażony jest w automatyczne programy gotowania dedykowane konkretnym rodzajom jedzenia, m.in. przygotowaniu mięsa, ryb czy warzyw, a także programy różniące się formą obróbki termicznej, np. do smażenia, podgrzewania lub rozmrażania. Programy różnią się temperaturą oraz czasem gotowania. Urządzenie możesz również zaprogramować według własnych potrzeb, ustawiając temperaturę i czas samodzielnie. Zakres temperatury modelu AF1700DB od Gorenje wynosi od 80°C do 200°C. Tak szeroki zakres ustawień temperatury pozwala na dokładną kontrolę temperatury, a co za tym idzie – iealny stopień wypieczenia potraw.

Air Fryer nazywany jest również frytkownicą beztłuszczową – nazwa ta zdradza jedną z głównych zalet urządzenia, jaką jest smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Dzięki nieprzywierającej powierzchni koszyka, w którym przygotowywane jest jedzenie, nie jest konieczne dodawanie dużych ilości tłuszczu do przygotowania potraw. Dodatkowo zamknięta komora zapewnia równomierny przepływ powietrza, dzięki czemu jedzenie będzie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku – zarówno różne rodzaje mięsa, jak i warzyw. To sytuacja win-win, w której zyskujesz zdrowe, a zarazem smaczne danie.

fot. Gorenje

Oszczędność czasu i energii

Żyjąc w ciągłym biegu, trudno jest znaleźć czas każdego dnia na przygotowanie zbilansowanego posiłku. A jednak, jak pokazują badania, ciepły i pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia ma bardzo pozytywne znaczenie dla zdrowia. Tu pojawia się kolejna zaleta Air Fryera – oszczędność czasu. W przeciwieństwie do klasycznego piekarnika, urządzenie nie potrzebuje dużo czasu, aby osiągnąć odpowiednią temperaturę. Frytkownica beztłuszczowa nagrzewa się chwilę po włączeniu, dzięki czemu nie tracimy czasu i energii na nagrzanie urządzenia. Posiłki w Air Fryerze przygotujesz o wiele szybciej, oszczędzając czas, który możesz poświęcić na przyjemności.

Brak konieczności poboru energii, podczas nagrzewania urządzenia, sprawia, że Air Fryer staje się rozwiązaniem energooszczędnym. Co więcej, przygotowanie potraw w Air Fryerze zajmie Ci znacznie mniej czasu niż w klasycznym piekarniku, ponieważ podczas obróbki termicznej wykorzystywana jest wysoka temperatura.

Air Fryer to nie tylko zdrowa alternatywa dla osób lubiących smażone potrawy (a kto ich nie lubi?). Potrawy przygotowane w beztłuszczowej frytkownicy są lekkostrawne i przede wszystkim pełne smaku. Wybierając ten sposób obróbki termicznej, możesz zadbać o swoje zdrowie w smaczny sposób.

Czytaj też: AI będzie Twoim trenerem personalnym!

Grafika tytułowa: Gorenje