Kawa i fine dining: Nespresso prezentuje wyjątkowy deser na święta
Kawa może być doskonałym elementem świątecznego deseru. Tam, gdzie liczą się detale, kawa nie jet jedynie napojem, a finałem podróży przez smaki. Nespresso prezentuje przepis na deser towarzyszący jednej z kaw, przygotowany specjalnie z okazji świąt przez szefa kuchni, wyróżnionego gwiazdką Michelin.
Szef kuchni, o którym mowa, to Antonio Arcieri, ambasador Nespresso Professional. Deser inspirowany jest jego wspomnieniami z dzieciństwa. To interpretacja jabłecznika z lodami, której towarzyszy kawa Nespresso Nepal Lamjung.
Kawa i fine dining idą w parze
Kawa to bogaty, zróżnicowany napój, jednak w restauracjach wciąż jest traktowana jako dodatek podawany już po wykwintnym posiłku. Tymczasem kawa może być elementem eleganckiej kompozycji smakowej i wizualnej. Antonio Ariceri podkreśla, że serwowanie perfekcyjnej kawy to dowód dbałości o najmniejszy detal przy stole.

Ambasador Nespresso Professional, Antonio Arcieri, opracował wyjątkowy deser na nadchodzący okres świąteczny. Wykorzystał w nim ekskluzywną kawę Nepal Lamjung. To ręcznie zbierana arabika, pochodząca z serca Himalajów. Ma aksamitną teksturę, można w niej wyczuć między innymi nuty świeżo pieczonego chleba. Została stworzona z myślą o restauracjach i wysokiej klasy hotelach. Ten drobiazg ma podkreślać wyjątkowość miejsca, gdzie będzie spożywany przez gości.
Czytaj też: Nespresso wraca ze świąteczną kolekcją kaw i akcesoriów
Autorski deser „Apple Pie & Coffee” to połączenie jabłecznika z orzeszkami piniowymi i zimną kawą. Konkretnie składa się z pieczonej mille-feuille z jabłek, emulsji jabłkowej, prażonych orzeszków, a z kawy zostały zrobione lody. W ten sposób szef kuchni przywołał także rytuał, który zna z dzieciństwa – maczanie kawałków jabłecznika w schłodzonej kawie.
Ta propozycja podania kawy ma pokazać ją jako wielowymiarowy składnik gastronomii. Nespresso Professional chce inspirować restauracje i hotele do traktowania kawy jako nieodłącznego elementu kulinarnych podróży, a nie napoju podawanego „po wszystkim”.
Źródło i zdjęcia: Nespresso

