Dieta śródziemnomorska, a zdrowie kobiet

Dieta śródziemnomorska od dawna kojarzona jest z lepszym zdrowiem. Tym razem naukowcy postanowili przyjrzeć się jej wpływowi na zdrowie kobiet.

Nowe badanie wykazały aż 23-procentowe zmniejszenie współczynnika umieralności wśród kobiet stosujących taką dietę. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie JAMA Network Open.

Dane dotyczące 25 315 kobiet obserwowanych przez 25 lat wykazały, że w przypadku kobiet, których nawyki żywieniowe regularnie odpowiadały modelowi śródziemnomorskiemu, ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w okresie objętym badaniem było o ponad jedną piątą mniejsze w porównaniu z tymi, które nie przestrzegały diety.

Zespół naukowców z Brigham and Women’s Hospital (BWH), będącego częścią Harvard Medical School, był w stanie zidentyfikować także zmiany biologiczne, które mogą wyjaśniać, dlaczego dieta śródziemnomorska jest związana z długowiecznością.

Dobra wiadomość jest taka, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może skutkować zmniejszeniem ryzyka śmierci o około jedną czwartą w ciągu ponad 25 lat, co przyniesie korzyści zarówno w zakresie umieralności na nowotwory, jak i chorób sercowo-naczyniowych, które są głównymi przyczynami zgonów kobiet i mężczyzn w USA i na świecie – powiedziała kardiolog Samia Mora z BWH, cytowana przez portal.

Portal przypomina, że dieta śródziemnomorska opiera się głównie na orzechach, nasionach, owocach, warzywach, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych, a głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek. Białko może pochodzić z niewielkich ilości ryb, drobiu, nabiału i jaj. Z kolei czerwone mięso, przetworzona żywność i alkohol są ograniczone do minimum.

Naukowcy przyjrzeli się licznym biomarkerom w organizmie i odkryli, że główne korzyści płynące ze stosowania diety wydają się dotyczyć procesów metabolicznych i zapalnych w organizmie – procesów pomagających w utrzymaniu prawidłowych funkcji organizmu.

Naukowcy zaobserwowali również poprawę ciśnienia krwi i insulinooporności u osób na diecie śródziemnomorskiej w porównaniu z osobami o innych nawykach żywieniowych. Wydaje się, że wszystkie te liczne czynniki łącznie chronią przed przedwczesną śmiercią.

Źródło: sciencealert.com

Czytaj też: Rocket Lab i kosmiczne ogniwa słoneczne

Grafika tytułowa: Juan Gomez / Unsplash