Na rewolucyjne iPady jeszcze trochę poczekamy

Najnowsze doniesienia wskazują na to, że Apple może wprowadzić technologię komory parowej do kolejnych generacji swojego flagowego tabletu iPad Pro. Taki zabieg miałby przełożyć się na lepsze odprowadzanie ciepła i szersze możliwości w zakresie poprawienia wydajności urządzeń. Na nowość jednak jeszcze trochę poczekamy.

Nowy iPad Pro z komorą parową miałby bowiem trafić na rynek dopiero w 2027 roku. Najprawdopodobniej komora parowa dla wspomnianego tabletu będzie podobna do tych, które znamy z tegorocznych iPhone Pro. Wykorzystywać więc będzie wodę dejonizowaną zintegrowaną z aluminiową obudową typu unibody, dzięki czemu ciepło może być odprowadzane szybciej i bardziej równomiernie, co przekłada się na mniejsze nagrzewanie i wyższe możliwości obliczeniowe.

Coś faktycznie musi być na rzeczy, bo informacją podzielił się Mark Gurman, który zazwyczaj dysponuje trafnymi informacjami na temat poczynań Apple. Amerykański gigant dopiero co wprowadził na rynek iPada Pro z procesorem M5, więc – biorąc pod uwagę cykl wydawniczy wynoszący dla tego modelu około 16-18 miesięcy – można łatwo kalkulować przybliżoną datę premiery.

Niewykluczone jednak, że Apple przyśpieszy debiut kolejnego iPada Pro pod wpływem zmiennych warunków rynkowych.

Czytaj też: Debiutuje nowy iPad Pro z procesorem M5

Grafika tytułowa: Daniel Romero / Unsplash