Przełom w produkcji piwa i whisky?

Międzynarodowe konsorcjum naukowców opublikowało projekt nowej odmiany jęczmienia, który nie tylko będzie posiadał lepszą wydajność i odporność na choroby, ale może również być kluczem do lepszego piwa i whisky.
James Hutton z Instytutu w Szkocji, który prowadził badania nad nową odmianą jęczmienia stwierdził, że ma to być zboże bardziej odporne i wytrzymałe. Co za tym idzie ma ono lepiej znosić ataki szkodników i być mniej podatne na choroby. Nowy jęczmień może być hodowany nawet w niekorzystnych warunkach środowiskowych.
Hutton ponadto twierdzi, że ta odmiana jęczmienia, będzie lepiej nadawać się do produkcji piwa i jest szansa, że znacznie poprawi jego smak, ponieważ słód jęczmienny jest kluczowym składnikiem w warzeniu piwa oprócz wody i chmielu.
Badania opublikowane w czasopiśmie Nature, sugerują również, że może to być znaczny przełom na rynku whisky wytwarzanej w tradycyjny sposób, czyli produkowanej w 100% ze słodu jęczmiennego.
Cała branża alkoholowa już zaciera ręce. Nam pozostaje jednak tylko czekać, aż nowe piwo i whisky wejdą na polski rynek.

Źródło: nbcnews