Bill Gates również zainteresowany laboratoryjnym mięsem

Z opublikowanych przez dziennik „The Washington Post” informacji wynika, że założyciel Microsoftu – Bill Gates – również wyraża spore zainteresowanie wyhodowanym w warunkach laboratoryjnych mięsem. Sponsoruje on projekt o nazwie Hampton Creek Foods, którego celem jest uzyskanie mięsa z komórek macierzystych krowy.

Z założeń projektu wynika, że otrzymany w warunkach laboratoryjnych produkt miałby np. przyczynić się do zmniejszenia problemu głodu na świecie. Warto także wspomnieć, że pomysłem oprócz wspomnianej wcześniej „twarzy” Microsoftu zainteresował się także Peter Thiel – twórca PayPala.

Na razie jednak koszty wytworzenia tego typu produktów są jednak ogromne. Prezentowany w mediach kilka dni temu hamburger przy produkcji pochłonął bowiem koszty finansowe na poziomie 250 tysięcy euro. Nie wolno przy tym zapominać, że mięsa było tylko 142 gramy.

Podsumowując – na masową produkcję w najbliższym czasie nie ma się co raczej nastawiać, nie wiadomo jednak, co będzie za kilka lat.

Źródło: The Washington Post,