Astronauci NASA po raz pierwszy zjedzą żywność wyhodowaną w kosmosie
NASA zapowiedziało ten mały kamień milowy w ramach trwającego eksperymentu dotyczącego roślin – Veg-01. Ta inicjatywa ma na celu sprawdzenie funkcjonalności roślin, ich wydajności, szybkości wzrostu oraz rozmnażania na orbicie. To nie pierwszy raz, kiedy ktoś zbada lub spróbuje czerwonej rzymskiej sałaty pochodzącej z hodowli na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), ale nigdy wcześniej nie wykonywano tego w kosmosie. Organizacja zaznacza, że wyhodowanie zrównoważonej żywności jest niezbędne do zrealizowania długoterminowych planów dotarcia na Marsa.
„Im dalej i na jak dłużej ludzie znajdą się od Ziemi, tym większa będzie potrzebna zdolność hodowania roślin – dla żywności, recyklingu atmosfery i korzyści psychologicznych. Myślę, że systemy roślinne staną się ważną częścią jakichkolwiek długoterminowych podróży kosmicznych. Mamy nadzieję na zwiększenie ilości i rodzajów upraw w przyszłości, a to pozwoli nam dowiedzieć się więcej na temat hodowli roślin w warunkach mikrograwitacji. W przygotowaniach mamy eksperymenty, które zbadają wpływ jakości światła na plony, ich smak oraz odżywczość – zarówno na Ziemi, jak i w przestrzeni.” – mówi biorąca udział w projekcie Dr. Gioia Massa.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, NASA widzi system Veg-01 jako możliwość zwiększenia przyrostu biomasy na naszej planecie. Wracając do spożywania sałaty przez kosmonautów, muszą ją najpierw oczyścić ją za pomocą odkażacza opartego na kwasie cytrynowym, a następnie będą mogli zjeść połowę otrzymanej porcji. Pozostałości zostaną zapakowane, zamrożone i w końcu wysłane do analizy. Według NASA, początkowo nasiona znajdowały się na ISS 15 miesięcy i zostały zasadzone 8 lipca. Dopiero po trwającej 33 dni uprawie zostały zebrane i mogą służyć dalszym badaniom.
Źródło: ubergizmo.com